Scurt istoric

Scurt istoric

17 ani de dragoste și devotament pentru cititori

Deși ziarul ORA LOCALĂ fusese înregistrat la Camera Înregistrării de Stat de pe lângă Ministerul Justiției al Republicii Moldova la 8 mai 1998, ziua lui de naștere e considerată 28 decembrie. Or, anume în această zi al aceluiași an 1998 a apărut primul număr al publicației, editat cu forțele unor colaboratori, angajați anterior într-un organ al administrației publice locale.

***

În 1977, odată cu crearea centrului raional Kutuzov pe vatra satului Ialoveni, aici e creată și redacţia ziarului raional „Puti Okteabrea” (Calea lui Octombrie). Din 1977 până în 1980 a fost redactor-șef Stepan Kelari, după care până în anul 1989 a condus colectivul redacției Vasile Bajureanu. Din 1989 e redactor-şef al acestei publicaţii Nicolae Roșioru. În același an ziarul „Puti Okteabrea”(scris în limba rusă şi tradus, pe atunci, în limba „moldovenească” ) a devenit pur și simplu ”Calea lui Octombrie”, fără să fie dublat în rusește, ca mai apoi în, începând cu 1992, să fie transformat într-un ziar de limbă română cu o altă denumire: „Baştina”. Tot Nicolae Roșioru e acela care în 1998 fondează „Ora Locală” (OL), prima publicaţie independentă judeţeană din republică cu sediul la Ialoveni, dar difuzată și în raioanele fostului județ Chișinău: Anenii noi, Criuleni și Strășeni. După ce am reușit să încropim o echipă de jurnaliști din ceea ce mai rămăsese de la ziarul „Baștina” (al Consiliului Raional Ialoveni), osatura ei constituind-o directorul în umila persoană a subsemnatului, redactorul-șef Petru Macovei, precum și reporterii Ludmila Urmașu și Svetlana Guțu, ne-am propus un scop bine determinat – să facem un ziar plin de conținut, un ziar cu adevărat

Liber, echidistant în raport cu structurile instituționale ale statului, cu partidele politice etc. Și trebuie să spunem că ne reușea. Pentru că ziarul nostru ajunse printre cela mai bune dintre publicațiile – membre ale Asiociației Presei Independente, ulterior membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri (World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA).

Un an mai târziu, adică în septembrie 1999, redacția ziarului începe implementarea a încă unui proiect editorial – lansarea pe piața publicistică a Republicii Moldova a unui nou produs – revista TROPOȚEL ȘI TROPOȚICA (Magazin pentru școlărei și grădinei), primul magazin cognitiv-educativ pentru copiii din clasele primare și cei de la grădiniță, scris de înșiși micii cititori. Fiind concepută ca o revistă alb-negru, cu timpul revista a început să fie tipărită în culori, tirajul ajungând până la 10.000 exemplare lunar. În tot acest răstimp revista a apărut sistematic lună de lună, în luna mai cititorii bucurându-se de cel de-al 165-lea număr.

Exact, peste zece ani, în 2009, am început editarea unei noi reviste, TROP ȘI TROPA ( Magazin cu de-ale noastre), de data cu participarea nemijlocită a elevilor din clasele 5-12. Și această revistă apare sistematic, lună de luna, în mai 2015 ajungând la cel de-al 77-lea număr.