Pompierul de la Puhoi, decorat post-mortem

Pompierul de la Puhoi, decorat post-mortem

30
SHARE
Sursă foto: unimedia.info

Pompierul decedat în incendiul devastator, Ivan Nogailîc, originar din satul Puhoi, Ialoveni, va fi decorat post-mortem, iar familia acestuia va primi un ajutor material în valoare de 100 de mii de lei, acordat din partea Guvernului Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost aprobată de către membrii Cabinetului de miniștri în cadrul ședinței de miercuri, 16 noiembrie.

Totodată, conform declarațiilor șefului Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (DSE), Mihail Harabagiu, familia pompierului decedat în misiune de serviciu va primi o indemnizație unică în mărimea salariului timp de zece ani. Totodată, urmașii vor beneficia de o pensie în mărime de 120%  pe parcursul a patru ani, iar după împlinirea vârstei de opt ani a minorilor, vor primi 80 % din salariul mediu lunar a întreținătorului decedat.

„Pompierul – erou, Ivan Nogailîc,  va fi decorat cu cea mai înaltă distincție de stat post mortem „Ordinul Ștefan cel Mare”, iar pompierii care au fost implicați în lichidarea incendiului vor fi menționați pentru activitate efectuată, se arată într-uncomunicat de presă emis de DSE. Totodată, menționăm că și Guvernul a dispus alocarea a câte zece mii de lei pentru șase pompieri care au avut de suferit în timpul incendiului.

Menționăm că, imediat după tragedia de vineri, 11 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat, colectând bani într-u sprijinul familiei lui Ivan Nogailîc. Astfel, până în prezent, pe guvern24.md, au fost colectați peste 21 mii euro, bani ce vor fi donați familiei Nogailîc.

Amintim că tragicul incendiu  a izbucnit vineri dimineața pe strada Uzinilor 9 din capitală. Potrivit șefului adjunct al DSE, colonelul Anatol Viniciuc, în lichidarea incendiului au fost antrenați 110 salvatori și pompieri cu 22 autospeciale de intervenție, iar pentru lichidarea finală a arderii au fost necesare 31 de ore.

În prezent, organele de drept cercează toate circumstanțele și cauza producerii incendiului. Laboratorul experimental antiincendiare a înaintat deocamdată, potrivit dse.md, patru versiuni, între care: scurtcircuit în rețelele electrice, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea echipamentului electric, încălcarea regulilor antiincendiare la exploatarea echipamentului de uz casnic, imprudența cu focul deschis. O concluzie finală va fi prezentată organelor de urmărire penală care vor continua cercetarea.

Ecaterina Naconecinîi