HIV/SIDA – Informează-te și protejează sănătatea!

HIV/SIDA – Informează-te și protejează sănătatea!

27
SHARE
Sursă foto: stiri.tvr.ro

O persoană infectată cu HIV poate să arate și să se simtă foarte bine timp de mai mulţi ani. Dar odată cu slăbirea sistemului imun ea devine foarte vulnerabilă la boli…

În Republica Moldova testarea poate fi efectuată la cabinetele de consiliere şi testare voluntară, care activează în cadrul centrelor medicale consultative raionale şi a celor din Chişinău. Testarea la HIV este gratuită şi anonimă. Linia verde pentru întrebările legate de HIV: 080080808.

Pe 17 noiembrie 2016 s-au împlinit 8 ani de la deschiderea oficială a Cabinetului de Consiliere și Testare Voluntară la HIV și hepatitele virale B, C a SR Ialoveni. Aici  toți doritorii pot face gratis testul la HIV, iar persoanele asigurate au oportunitatea de a se testa contra hepatitelor virale B si C.

Cabinetul de Consiliere şi Testare Voluntară la HIV/SIDA şi hepatitele virale B,C din cadrul IMSP Spitalul Raional Ialoveni, etajul 2, cab. 225, oferă următoarele servicii, în mod confidenţial, anonim şi gratuit: 1 Informare, 2. Consiliere pre și post test, 3. Testare, 4. Evaluarea riscurilor de infectare cu HIV și hepatitele B, C .

Dacă rezultatul testului este negativ, consilierul te poate ajuta să iei o decizie corectă pentru a preveni infectarea cu HIV și hepatitele B,C în viitor. Dacă rezultatul testului este pozitiv, consilierul îţi explică situația în care te afli, opţiunile de tratament, suportul de îngrijire, modul de viaţă care te poate menține sănătos cât mai mult timp și cum să reduci riscul de transmitere a infecției cu HIV și hepatitele B, C altor persoane.

Datorită serviciului de consiliere pentru infecţia cu HIV și hepatitele virale B și C în acord cu voluntarii din cadrul Proiectului ”Spune DA sănătătii tale (liderul proiectului – Mariana Diaconu, medic rezident Boli infecţioase USMF „N. Testemitanu”, proiect realizat în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri,   runda XIII, desfăşurat cu suportul financiar oferit de Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, Fundaţia Est-Europeană Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” şi mijloacele băneşti acumulate de membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni de la agenţi economici, persoane fizice şi din organizarea evenimentelor speciale) au fost promovate  modul de viață sănătos, căile de transmitere a HIV și hepatitelor virale B,C, modul de prevenție. Informația a fost prezentată auditoriului prin pliante, calendare, lecţii de instruire cu elevii din instituțiile de învățământ liceal și gimnazial din satele Văsieni, Ulmu, Horodca, Răzeni.

 Dacă ai întrebări la care nu ai răspuns în acest articol, sau doreşti să faci testul la HIV, poți apela oricând la medicul de familie și, nu în ultimul rând, la Cabinetul de Consiliere și Testare Voluntară.

Sănătatea ta depinde de tine. Alege viaţa! Spune DA sănătăţii tale! Testează-te la HIV şi hepatitele virale.

Nina Munteanu, medic-infecţionist, IMSP SR Ialoveni,

Mariana Diaconu, medic rezident, Boli infecţioase, USMF „N. Testemiţanu”,

Nicoleta Babalici, medic pneumolog, IMSP SR Ialoveni