Fără cruci pe marginea drumului

Fără cruci pe marginea drumului

22
SHARE

Toate crucile și obiectele funerare amplasate pe marginea drumurile sunt demontate și duse în cimitirele din localitățile din apropiere. În raionul Ialoveni, precum și în întreaga țară, procesul a început din dimineața zilei de 18 noiembrie,  cu participarea reprezentanților Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, însoțiți de un grup de preoți. Înainte de a demola obiectele funerare, preoții au oficiat o slujbă de pomenire a celor care au decedat în accidentele rutiere.

Potrivit directorului SA „Drumuri Ialoveni”, Ștefan Caunov, în raionul Ialoveni lucrările au demarat cu scoaterea obiectelor funerare de pe marginea drumului Chișinău-Hâncești-Cimișlia. La o săptămână de la demararea lucrărilor, potrivit lui Ștefan Caunov, s-a reușit demontarea a nouă obiecte funerare din totalul de 37 de obiecte funerare care ar urma să fie demontate în următoarea perioadă.

„În prima etapă sunt demontate obiectele funerare care sunt părăsite de mai mulți ani. În cea de-a doua etapă vor fi demontate toate crucile, iar în cea de-a treia – și monumentele”, a declarat Ștefan Caunov.

Potrivit lui, odată dezinstalate, crucile sunt duse la cimitirul din orașul Ialoveni, pentru ca, ulterior, acestea să fie utilizate la înmormântarea oamenilor fără adăpost sau din familii social-vulnerabile.

Practica de instalare a crucilor pe marginea drumurilor nu este agreată nici de Biserică. Preoții încurajează scoaterea obiectelor funerare de pe lângă șosea.

„Sfânta cruce, instalată pe marginea drumului, care simbolizează un accident, nu este binevenită pentru că stă în bătaia vântului, în praf, în noroi, lucru care nu ar trebui să se întâmple”, susține părintele Iurie, preot în orașul Ialoveni.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, scoaterea obiectelor funerare de pe marginea drumurilor va duce la îmbunătățirea siguranței transportului rutier și va facilita curățarea drumurilor publice în timpul iernii. „S-au discutat propuneri alternative pentru comemorarea deceselor care sunt mult mai binevenite și vin să folosească întreg publicului, nu doar să ridice semne de întrebare și pericol pentru participanții la trafic și utilizatorii drumului”, a menționat viceministrul Transporturilor, Vitalie Rapcea.

Estimările autorităților arată că pe drumurile naționale sunt aproximativ trei mii de cruci și monumente funerare. Acestea urmează a fi demontate în decurs de trei luni. Rudelor celor decedați în accidente rutiere le-a fost propusă plantarea unui arbore sau a unei bănci, în locul obiectelor funerare.

 Ecaterina Naconecinîi