Diabetul zaharat nu e o sentinţă, ci un mod de viaţă!

Diabetul zaharat nu e o sentinţă, ci un mod de viaţă!

26
SHARE
Sursă foto: magazinsalajean.ro

Afectarea ochilorîn Diabet”: acesta a fost genericul Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie 2016), obiectivele căreia se conţin în Planul de Acţiuni a Strategiei Globale de Prevenire şi Control a Afecţiunilor Necontagioase.

Pentru persoanele cu diabet, acesta este un mesaj de responsabilitate prin educaţie. Pentru autorităţi este un semnal de implementare eficientă a strategiilor şi politicilor de prevenire şi management al diabetului, precum şi garanţie a sănătăţii cetăţenilor raionului cu risc sporit în diabet. Pentru profesionaliştii în sănătate este un apel de creştere a capacităţilor profesionale, încât recomandările fundamentale să fie aplicate în practică. Pentru publicul larg este o alarmă pentru a înţelege impactul diabetului şi a şti,  pe cât e posibil, cum să evite sau să prevină diabetul şi complicaţiile sale.

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică, care apare atunci, când pancreasul nu produce suficientă insulină, un hormon vital necesar, care reglează nivelul glucozei în sânge (glicemia) sau, alternativ, când corpul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Riscul general al mortalităţii în rândul persoanelor cu diabet este, cel mai puţin, dublu faţă de riscul semenilor lor fără diabet.

Diabetul zaharat tip 1 se caracterizează prin insuficienţa producerii de insulină. Fără administrarea (injectarea zilnică) a insulinei, diabetul tip I este fatal. Datorită nivelului înalt de purificare a insulinei sintetice, monocomponente, analogic de insulină, secolul XXI permite ferm de a zice, că Diabetul zaharat nu e o sentinţă, ci un mod de viaţă! Diabetul zaharat tip 2 rezultă din utilizarea ineficientă a insulinei de către organism. Circa 90 la sută dintre persoanele cu diabet sunt de tip 2. Este larg răspândit ca rezultatul acţiunii factorilor majori de mediu, aşa cum sunt stresul, nutriţia excesivă şi modul sedentar de viaţă cu supraponderalitate şi obezitate concesivă.

În lume, conform datelor OMS, în prezent sunt întregistrate 320 mln persoane cu diabet. În Republica Moldova – 82 mii, peste 500 copii şi circa 2 mii tineri cu diabet. La fiecare 15 ani numărul lor se dublează, iar anual diabetul contribuie la decesul a circa 500 persoane, ½ din decese fiind persoane apte de muncă. În raionul Ialoveni sunt înregistrate 2337 persoane cu diabet, inclusiv 429 persoane care administrează insulină pentru a menţine calitatea vieţii.

Valorile normale ale zahărului în sânge (glicemia) sunt cuprinse între 3,3-5,5 mmoli/l  ájeun (pe foame) şi  5,5-7,8 mmoli/l  postprandial (după masă). Este bine de a testa glicemia postranovală la persoanele considerate sănătoase măcar de 2 ori pe an. Pentru toţi doritorii, în ziua 14 noiembrie, în incinta Policlinicii Raionale  această procedură a fost efectuată gratuit, începând cu ora 800 .

Valorile majorate ale glicemiei sunt un rezultat frecvent al diabetului necontrolat şi în timp poate atacă inima, vasele sanguine, ochii, rinichii şi nervii.

Retinopatia diabetică este o cauză a orbirii pentru persoanele apte de muncă.

Neuropatia diabetică înseamnă deteriorarea nervilor, ca urmare a diabetului. Simptomele includ dureri, senzaţie de ameţeală sau slăbiciune în picioare şi mâini. La nivelul picioarelor creşte şansa ulcerului şi amputaţiei.

Nefropatia diabetică provoacă insuficienţa renală cu sfârşit letal, dacă nu se iau măsuri de recuperare la timp.

Diabetul contribuie la creşterea riscului bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale. Diabetul şi complicaţiile lui impun cheltuieli financiare şi morale semnificative asupra persoanelor cu diabet, familiilor, sistemelor de sănătate. Fără acţiuni urgente diabetul tip 1 duce la decese. Pentru prevenirea diabetului tip 2 şi a complicaţiilor lui, persoanele în cauză trebuie să menţină masa corporală optimă,  să practice zilnic minim 30 minute activitate fizică, să realizeze testul de sânge la glucoză, să renunţe la fumat şi abuz de grăsimi.

Autocontrolul prin monitorizarea glicemiei cu glucometru propriu previne complicaţiile grave şi ameliorează calitatea vieţii, implicând  costuri de 10 ori mai mici decât tratamentul.

Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu doar corpul, mintea şi spiritul, ci și perspectiva unui om.

Victoria Roibu, medic endocrinolog