Antibioticele: administrează-le cu grijă!

Antibioticele: administrează-le cu grijă!

17
SHARE
Foto simbol

Antibioticele sunt medicamente, esenţiale pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor şi a animalelor. Utilizarea excesivă sau inadecvată a acestora, însă, poate duce la apariţia de bacterii care sunt rezistente la tratamentul cu antimicrobiene. Acest fenomen, numit rezistenţa la antibiotice, pune un risc major asupra controlului maladiilor în intreaga lume.

În cadrul Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Populaţiei a Rezistenţei la Antibiotice, DRSA Ialoveni a instituit un grup de lucru, care a inclus medici veterinari de la secţia Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor. Amplasaţi în circumscripţii, eu au organizat pe durata săptămânii menţionate activităţi de comunicare cu crescătorii de păsări şi animale (bovine, ovine şi porcine) în ce priveşte folosirea antibioticelor. Ele trebuie utilizate numai in cazuri concrete, după investigaţiile de laborator, cu indicarea antibioticelor cu un spectru larg de combatere, sensibile către agenţii patogeni constataţi.

Astfel, în majoritatea discuţiilor cu crescătorii de păsări dumnealor au demonstrat că folosesc antibiotice în primele săptămâni de creştere a puişorilor avicoli, cu scop profilactic, până la aclimatizarea organismului cu microflora saprofită şi patogenă, precum şi în unele cazuri, când se semnalează mortalitatea puişorilor. S-a constatat că pe parcursul creşterii până la vîrsta de 45 zile, pentru a  nu fi administrate antibiotice, se efectuează imunizarea puişorilor, după o schemă de vaccinare cu un interval de 14 zile, contra celor mai des întâlnite la noi maladii: boala Maraca, boala Bronşita Virotică, boala Gambora, boala Newcastle. În această perioadă li se mai administrează hrană bogată în proteine, vitamine, drojdii, aminoacizi care se conţin în adaosurile furajere, ca după 45 zile păsările să nu aibă nevoie de un tratament cu antibiotice.

Pentru apicultorii din zona raionului Ialoveni, déjà de trei ani Direcţia raională  Siguranţa Alimentelor (DRSA) organizează seminare instructive, unde, de fiecare dată li se oferă consultaţii, aceştia fiind familiarizaţi şi cu nomenclatorul medicamentelor omologate în R. Moldova şi recomandate/aprobate de Comisia Medicamentelor din cadrul ANSA. Este bine de ştiut că preparatele recomandate sunt bio şi nu lasă reziduuri în produsele apicole.

Totodată, reamintim că lunar DRSA prelevează probe de miere, precum şi ouă de la fabricile avicole şi monitorizează calitatea mierii, a produselor apicole şi a ouălor la conţinutul de reziduuri de antibiotice. De altfel, în urma investigaţiilor din ultima vreme în produsele apicole nu se constată reziduuri de antibiotice.

Pe cât priveşte speciile de bovine, ovine, porcine: tratamentele cu antibiotice se efectuează de medicii veterinari, în boli respiratorii, la tratarea mastitelor, bolilor ginecologice şi chirurgicale. Rămâne un flagel greu de controlat administrarea de antibiotice în sectorul individual, când acestea sunt procurate din reţeaua de farmacii veterinare fără reţete. Pentru a schimba starea de lucruri, e necesar ca inspectorii veterinari să desfăşoare activităţi de informare în rândul populaţiei şi colaboratorilor farmaciilor veterinare, amplasate în localitaţile raionului Ialoveni.

Antibioticorezistenţa este un fenomen complex, care nu poate fi gestionat printr-o abordare doar la nivel sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor. Ea necesită aplicarea sistemică cu component educaţional, de sănătate publică şi de sănătate sanitar-veterinară şi, împreună cu sănătatea mediului, să fie înglobată într-o strategie amplă şi durabilă.

Alexei Palade, şef-adjunct, Direcţia raională Siguranţa Alimentelor