Nas înfundat, febră, strănut …

Nas înfundat, febră, strănut …

42
SHARE
Foto simbol

Vremea deosebit de rece, dar şi alţi factori, au dus la creşterea numărului de copii şi maturi cu simptome ale virozelor respiratorii. 

Deşi se înregistrează anul împrejur, majorarea cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) – cele mai frecvente din grupul bolilor virale – este caracteristică în perioadele de trecere de la un sezon la altul: toamnă-iarnă-primăvară. La creşterea numărului de bolnavi contribuie frigul, umiditatea, vântul, ceaţa, oscilaţiile termice ale mediului ambiant, modificările în regimul nutriţional, aglomeraţia ş.a. În aceste  condiţii căile respiratorii îşi pierd capacitatea de protecţie, devenind un fel de „porţi de intrare” pentru agenţii infecţioşi.

Potivit datelor Centrului de Sănătate Publică (CSP) Ialoveni, numai în primele două săptămâni ale lunii octombrie curent în raion au fost înregistrate 580 cazuri de IACRS, dintre care: bărbaţi – 171; femei – 158; copii – 251. O creştere semnificativă, comparativ cu datele pe toată luna septembrie (834 de cazuri). În intervalul 10-16 octombrie, cele mai multe adresări la medic au fost înregistrate la Ialoveni, Costeşti, Răzeni, Horeşti şi Puhoi.

Sursă de infecţie poate fi o persoană bolnavă, iar transmirerea infecţiei are loc prin aer, prin intermediul mâinilor sau obiectelor contaminate cu virusuri respiratorii. Simptomele principale ale IACRS sunt: nas înfundat, tuse cu sau fără expectoraţie, strănut, dureri de cap, frisoane, dureri în gât, oboseală, febră. Persoanele din grupurile cu risc sporit (copii, vârstnici bolnavi cronici, gravidele) sunt mai receptive la infecţiile respiratorii virale, putând dezvolta forme grave. „La orice simptom de infecţii respiratorii, că-i virală ori infecţioasă, este necesar să consultaţi medicul. Infecţiile respiratorii netratate pot cauza mai multe complicaţii: rinite, faringite, bronşite, bronhopneumonii, disconfort la rinichi, ele pot provoca artroze, artrite ş.a.”, ne avertizează dl Gheorghe Răzeşu, şeful Secţiei medicilor de familie (Centrul de Sănătate Ialoveni).

În afară de adresarea la medicul de familie, în cazul apariţiei semnelor de boală, specialiştii de la CSP Ialoveni recomandă următoarele măsuri de prevenire a IACRS: evitaţi contactul cu persoane bolnave şi locurile aglomerate; respectaţi igiena personală; evitaţi să atingeţi ochii, nasul ori gura; când tuşiţi ori strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel, preferabil de unică folosinţă; aerisiţi încăperile, faceţi deriticarea umedă, curăţiţi şi dezinfectaţi suprafeţele; practicaţi obiceiuri sănătoase –  somnul adecvat, activitatea fizică, plimbări în aer liber etc. Dacă v-aţi îmbolnăvit, rămâneţi acasă şi apelaţi la medic.

Vă mai aducem la cunoştinţă că în perioada 24-30 octombrie CSP Ialoveni desfăşoară activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populaţiei, în cadrul Săptămânii mondiale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb.

Ludmila Urmaşu