“Licuricii” au sărbătorit o toamnă ca-n poveşti

“Licuricii” au sărbătorit o toamnă ca-n poveşti

65
SHARE
Foto arhivă personală

Pentru a doua oară anotimpul de aur a poposit, în toată splendoarea şi dărnicia  sa, la Grădiniţa de copii nr.5 “Licurici” din or. Ialoveni. 30 septembrie a fost o zi plină de soare, o zi în care toate culorile şi parfumurile autumnale au umplut curtea instituţiei, transformând-o în gazda tradiţiilor şi obiceiurilor moldoveneşti.

  Toamna, după cum se ştie, adunăm rodul gliei. Şi noi am cules ”roadele” unui parteneriat fructuos cu părinţii, care au organizat împreună cu cadrele didactice un eveniment cultural de amploare, ajutându-i astfel pe copii să înţeleagă mai bine care este specificul şi importanţa acestui anotimp, dar şi pentru a le oferi ocazia să-şi manifeste talentele şi creativitatea.

Ruginiul frunzelor, galbenul ştiuleţilor de porumb şi al gutuielor, portocaliul dovlecilor, roşul merelor… Verandele din curtea grădiniţei au adăpostit, pentru o zi, varietatea cromatică şi bogăţiile toamnei. Dar şi obiecte de artizanat, covoare moldoveneşti din Casa Mare a străbunicilor, diverse unelte, piese de mobilier, vase, folosite odinioară în gospodărie, precum şi bucate tradiţionale, borcane cu murături şi dulceaţă etc. La amenajarea lor s-a muncit mult, din îndemnul inimii, cu drag şi ingeniozitate. Copiii au fost familiarizaţi cu tradiţiile şi obiceiurile plaiului natal, care, cu părere de rău, sunt din ce în ce mai uitate.

Sărbătoarea “Toamna aurie – mare bogăţie” a ajuns la cea de-a II-a ediţie. Prin asemenea activităţi se consolidează parteneriatul cu părinţii, cu administraţia publică locală. “Împreună putem face lucruri mari”, după cum a menţionat dl Sergiu Armaşu, primarul or. Ialoveni, prezent la eveniment. Sărbătoarea a întrunit sute de părinţi, bunici, precum şi colegi de la instituţii preşcolare din raion. Printre oaspeţi s-au aflat consilieri locali, Oxana Nataluha, reprezentant al Direcţiei Generale Educaţie, Valentina Plamadeala, director al BPO “Petre Ştefănucă”, ş.a.

  Cântecele şi dansurile interpretate de copii, îmbrăcaţi în costume naţionale – ”Sălcioara”, “La cosit”, ”Prosoapele”,”Fata de păstor” ş.a. – i-au dat sărbătorii un farmec aparte. Micuţii au fost răsplătiţi nu doar cu aplauze, dar şi cu fructele delicioase de pe mesele încărcate de belşugul toamnei şi au fost plimbaţi cu căluţul.

 … Întregul colectiv al instituţiei le mulţumeşte părinţilor şi copiilor, care s-au dovedit a fi sufletul acestui eveniment, şi promite că sărbătoarea “Toamna aurie – mare bogăţie” va rămâne o tradiţie pentru Grădiniţa “Licurici” din Ialoveni.

                                                      Director – Tatiana Vrajmaş,

                                                     metodist – Aurelia Muntean