Ialoveneanul Ștefan Tonu a cucerit argintul la Campionatul Mondial de lupte între...

Ialoveneanul Ștefan Tonu a cucerit argintul la Campionatul Mondial de lupte între cadeți și juniori

102
SHARE
Foto din arhiva personală

Un sportiv din raionul nostru a reușit să cucerească medalia de argint la Campionatul Mondial de lupte între cadeți și juniori, la categoria de 63 kg. Vorbim despre Ștefan Tonu, originar din satul Bardar, Ialoveni, care a reprezentat Republica Moldova la Campionatul Mondial de lupte libere desfășurat în Georgia, orașul Tibilisi.

„Au fost lupte grele. Adversarii au fost foarte bine pregătiți. Am cedat în fața sportivului Yianni Diakomihalis, reprezentant al Statelor Unite ale Americii, care, respectiv, s-a clasat pe locul I, revenindu-i medalia de aur”, a declarat Ștefan Tonu.

Astfel, sportivul ialovenean ar fi repurtat trei victorii în fața reprezentanților din Belarus, Azerbadjan și Bulgaria. În finală, însă, a cedat în fața reprezentantului Statelor Unite ale Americii cu scorul de  0-8.

Performanțe mari – condiții de antrenament mizere

Ștefan practică sportul de mai bine de nouă ani. Totodată, acesta își face studiile la Colegiul ASEM, turism. Cu toate acestea, Ștefan afirmă că pe viitor se vede doar în domeniul sportului.

„Îmi doresc foarte mult să ajung la Olimpiadă. Mă pregătesc pentru asta, și am credință că prin multă muncă și dăruire, în cele din urmă, o să ajung”, spune Ștefan.

Despre cum însă este să ajungi un sportiv de performanță, ce riscuri presupune acest gen de sport și care sunt condițiile pe care statul le creează tinerilor sportivi, ne vorbește în cele ce urmează Ștefan Tonu, sportivul care a reușit să adune în palmaresul său mai multe victorii importante.

„Înițial, când am început să practic sportul, o făceam într-o sală mică, la Bardar. Cel care m-a înițiat în acest gen de sport, a fost antrenorul Ion Iovu. Sala era mică, condițiile de antrenament nu corespundeau necesităților. Ulterior am început să mă antrenez la Chișinău. Desigur, comparativ vorbind, aici condițiile sunt mult mai bune, dar chiar și așa, mai este mult de lucrat. Când am timp liber, revin în satul de baștină pentru a-mi revedea primul antrenor, colegii, dar și pentru a mă antrena”, mai spune Ștefan.

Potrivit sportivului ialovenean, în condițiile în care statul nu se preocupă de condițiile în care sportivii moldoveni se antrenează, este foarte greu să obții victorie în fața unor sportivi reprezentanți ai țărilor europene în care statul investește.

„Noi ne antrenăm și ne pregătim din propriile resurse. Sportul nu presupune doar antrenamente zilnice, dar și o alimentație bogată și variată, un stil de viață sănătos, iar toate acestea costă. Nimeni nu ne asigură cele necesare pentru pregătire, o facem noi, sportivii, pe cont propriu”, menționează Ștefan.

Menționăm că Republica Moldova s-a ales cu trei medalii la Campionatul Mondial de lupte între cadeți și juniori. Totodată, medalia de aur la lupte greco-romane a fost cucerită de către Valentin Petic, iar la lupte feminine, sportiva Anastasia Nichita a obținut medalia de argint.

Totodată, amintim că sportivul ialovenenean, Ștefan Tonu, ar fi obținut pe parcursul anilor mai multe victorii și mențiuni importante, între care locul III la Campionatul European de lupte libere, lupte feminine și lupte greco-romane rezervat cadeților, desfășurat în 2015. Tot în același an, Tonu cucerește medalia de argint, ocupând locul II în cadrul Campionatului European desfășurat în Bulgaria. Fiind nominalizat în aceeași perioadă în cadrul concursului raional „Topul raional al personalităților anului 2014 (ediția a III-a)” în domeniul sportului datorită performanțelor din domeniu la campionatele raionale, republicane și europene la lupte libere.

Ecaterina Naconecinîi