Rasport de activitate, de ziua Hramului

Rasport de activitate, de ziua Hramului

207
SHARE

Sărbătoare mare de Sfântul Nicolae în satul Costești! Ziua de Hram a început cu o slujbă divină, oficiată de către preoţii din sat şi de la Huşi, România, la care au participat costeşteni, conducerea locală, împreună cu doamna primar Natalia Petrea. Curtea bisericii a găzduit o inedită expoziție de lucrări cu tentă laică, confecționate de mâinile harnice ale tinerilor, care frecventează cursurile de creație ale Centrului Sf. Filaret cel Milostiv. La această expoziție cu vânzare doritorii au putut achiziționa icoane, cruci, produse din lut și ceramică, jucării, picturi etc. După încheierea serviciului divin, toţi localnicii au mers în centrul satului, unde, de la mic la mare au ieşit la sărbătoare, care a fost binecuvântată de un sobor de preoţi.

Festivitatea a fost deschisă prin felicitarea caldă adusă tuturor costeștenitor, rostită de către Primarul localităţii, doamna Natalia Petrea, ale cărei cuvinte au fost profund apreciate de cei prezenţi.

La eveniment au fost prezenți: președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, vicepreședinte al raionului, Tudor Grigoriţa, dna ambasadoare a Letoniei în Republica Moldova, Vita Dobele, primarul satului Ruseștii Noi, Pavel Codreanu, ex-ministrul Agriculturii, Ion Sula, ş.a..În cadrul sărbătorii, dna Natalia Petrea și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada de un an. Raportul, sub forma unui ziar compact, a fost distribuit de voluntari tuturor localnicilor veniţi la sărbătoare.

La invitația dnei Natalia Petrea și a voluntarului din cadrul Primăriei, Cynthia Katocs, la sărbătoare a fost prezent directorul Corpului Păcii în Moldova, dna Tracey Hébert-Seck. Ea a vizitat şi Biblioteca Publică din localitate, unde au fost implimentate două proiecte finanțate prin intermediul Corpului Păcii. Vizita a surpins-o plăcut pe doamna Tracey Hébert-Seck, care a fost impresionată de atmosfera de sărbătoare ce domnea pretutindeni.

Dorind să facă sărbătoarea cât mai plăcută, localnicii şi membrii instituţiilor din sat au amenajat expoziţii originale, care au inclus lucrării ţesute şi brodate de mâinile iscusitelor meşteriţe. Nu a lipsit nici tradiţionala ”Casa Mare”, împodobită cu drag de gospodinele satului, care au muncit cu dăruire pentru a demonstra încă o dată, cât de frumoase sunt vechile tradiții românești.

Primăria satului le-a înmânat organizatorilor expozițiilor premii bănești și diplome de participare. Astfel, printre cei premiați au fost colectivele  Grădinițelor nr. 1, 2, 3  și 4, Liceului Teoretic Olimp și Liceului Teoretic Costești, Bibliotecii Publice, Clubul femeilor în etate, agentul economic ”Oxmarpan” și Asociația vânătorilor din satul Costești. Administrația publică locală a oferit premii bănești şi pentru stimularea tinerilor care au contribuit la valorificarea satului în domeniul sportului și al artei. Vicecampionul la judo, Andrei Mereacre, și pictorul Alexei Luca, care a pictat stațiile de microbus din sat, s-au învrednicit de câte un premiu bănesc, Diplome de onoare și, desigur, de mulțumiri aduse direct de către primarul satului.

În cadrul sărbătorii au fost organizate întrecerii la ciclism, alergări, ridicarea greutăților, tragerea funiei, concursul de șah. Fiind o veche tradiție, nelipsită a fost și lupta organizată în fiece an, la care poate participa orice tânăr. Cei mai buni au avut parte de câteva premii simbolice: o găină, un iepure, un cocoș, dar şi de Premiul mare- un berbec. Duelurile încordate au fost un adevărat un spectacol pentru cei adunaţi.

Frumusețea sărbătorii a fost amplificată de ansamblurile de muzică din localitate, copiii și elevii tuturor instituțiilor de învățământ, precum şi de formaţia foclorică „Floare de cireş” de la Ruseştii Noi, de interpreţii Ion Suruceanu,  Igor Cuciuc și prezentatorul TV, costeşteanul Anatolie Melnic, care au încins atmosfera din scuarul Casei de Cultură.

Spre finalul părții festive, primarul satului a venit cu un mesaj de mulţumire tuturor pentru participare și implicare în realizarea acestei sărbători.

Festivitatea a continuat cu o frumoasă tradiţie din străbuni, care, constatăm cu bucurie, se mai păstrează la Costeşti – „Hora Satului”, susţinută de maestrul Anatolie Chiaburu.

Maria Bortă, şefa Bibliotecii Publice Costeşti

Duminică, 22 mai, şi-au sărbătorit Hramul şi locuitorii satelor Bardar, Mileştii Mici, Horeşti, Moleşti, Puhoi, Misovca şi Pojăreni.