Pachetul de legi cu privire la integritate a fost aprobat de Guvern

Pachetul de legi cu privire la integritate a fost aprobat de Guvern

317
SHARE
Sursă foto: zdg.md

Executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate. Este vorba de proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege privind Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. 

Documentele respective urmăresc aplicarea unor măsuri concrete şi eficiente de prevenire şi de combatere a îmbogăţirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum şi a stărilor de incompatibilitate. Totodată, proiectele îşi propun realizarea angajamentelor asumate de ţara noastră în raport cu Uniunea Europeană în acest domeniu.

Între prevederile propuse de Guvern se numără aplicarea unor sancţiuni mai aspre demnitarilor care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie. Pe lângă aceasta, persoanele demise pe motiv că au încălcat criteriile de integritate nu vor mai putea ocupa funcţii publice. De asemenea, proiectele stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.

Premierul a subliniat că acest pachet de legi este extrem de necesar şi vine să reglementeze activitatea unor instituţii importante şi să le ofere pârghii. „În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi ca aceste pârghii să fie folosite corect şi să nu se transforme în instrumente pentru abuzuri”, a precizat Pavel Filip.

Conform normelor propuse, în cadrul Centrului Naţional de Integritate va fi instituită o funcţie de inspector de integritate, care va veghea atent modalitatea de depunere a declaraţiilor de venit şi interese personale de către funcţionari, dar şi va avea acces la alte informaţii confidenţiale despre persoanele vizate sau suspecte de fals în declaraţii, conflicte de interese. Aceste prevederi au menirea să eficientizeze activitatea Centrului Naţional de Integritate, să asigure independenţa instituţională a instituţiei, precum şi să sporească nivelul de credibilitate a comisiei prin fortificarea mecanismelor de verificare a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, controlul asupra respectării regimului juridic al conflictului de interese.

Pachetul de legi cu privire la integritate urmează a fi adoptat de Parlament.