“I-am făcut să se simtă mândri de acest meleag”

“I-am făcut să se simtă mândri de acest meleag”

496
SHARE

An de an, la Grădiniţa Andrieş din Ialoveni este organizată sărbătoarea roadei cu titlul simbolic “Toamna de Aur”. În acest an, cu participarea copiilor din grupa pregătitoare, aici s-a desfăşurat un “Iarmaroc artistic”.

– După vreo două luni de repetiţii, i-am poftit la iarmaroc pe cei mai de vază oaspeţi, părinţi şi direcţia grădiniţei, Ana Balaur şi Lucia Botnariuc,  căreia îi mulţumim pentru implicare activă şi susţinere în organizarea acestui eveniment, spune Natalia Ţurcan, educatoare. Micii gospodari, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cu sumane şi căciuli pe cap, au venit la iarmaroc într-o căruţă încărcată cu roadă, chiuind şi interpretînd cîntece de veselie. Şi cum la iarmaroc flăcăii se mai luptă pentru cîte un berbec, cocoş sau iepure, n-am făcut nici noi o excepţie şi am organizat cîteva competiţii sportive. Părinţii s-au împărţit imediat în cîteva tabere, susţinîndu-şi odraslele. Astfel s-au pus la bătaie un cocoş bun de borş şi un puişor bun de crescut pînă la vară. Roadele toamnei au fost prinse sus într-un copac improvizat, iar cei mai sprinteni ştrengari au urcat pe bara improvizată pentru a se delecta cu nuci, mere, pere şi gutui.

Prin această sărbatoare am încercat să promovez şi să le educ copiilor dragostea faţă de plaiul natal, faţă de tradiţii şi obicee. Micii gospodari au copt, în prealabil, împreună cu gospodinele de la bucătăria grădiniţei, cîte un hulub pe care l-au oferit în dar părinţilor. Am insistat ca prichindeii să poarte haine tradiţionale, iar dansînd hora şi sîrba, i-am făcut să se simtă cu adevărat mîndri de acest meleag. Elenele Cosînzene şi Feţii-Frumoşi au fost aplaudaţi de direcţia grădiniţei, de părinţi, de viceprimarul Radu Chilaru, de deputatul Vladimir Cernat şi de echipa de filmare de la Moldova 1, care a importalizat evenimentul pe peliculă şi l-a arătat ţării întregi în cadrul emisiunii matinale.

Aşa cum toamna îşi numără bobocii, eu mi-am numărat reuşitele şi munca depusă pe parcursul a patru ani de zile cu acei, care în anul viitor vor trece deja in rîndurile şcolarilor. Surpriza sărbătorii a constat în darul adus de Vladimir Cernat, deputat PL – un aparat xerox pentru toată grupa şi cîte un ghiozdan plin cu rechizite pentru cei 25 de preşcolari. Investind în tînăra gereraţie, investim în viitorul acestei ţări!

                         Cor. Ol